Meditaatio, nollaus, läsnäys, mindfulness

Vieraskynä Kati Reijonen: Nollaa iloa elämään

Meditoimisesta puhutaan nykyisin paljon. Mitä se oikein tarkoittaa?

Meditoiminen käännetään suomeksi joskus mietiskelyksi. Vaikka meditointia on eri lajeja, se on yksinkertaisimmillaan itseasiassa mietiskelyn vastakohta. Se on levollisen valppauden tila, jossa ollaan hereillä, mutta hyvin keskittyneessä ja rentoutuneessa tilassa, eikä ajatella mitään.

Minä kutsun meditoimista nollaamiseksi. Mielestäni meditoiminen on nimenomaan nollaamista, palaamista siihen nollatilaan, jossa aloitimme elämäntaipaleemme, äitiemme vatsassa, lämpimässä vedessä, hiljaisuudessa. Turvassa. Sinne me sitten kaipaamme koko elämämme takaisin.

Nollaamisessa ei ole mitään mystiikkaa. Se on ikivanha aivoharjoitus, joka vahvistaa niitä aivojen osia, joissa ongelmanratkaisukykymme ja korkeampi ajattelumme sijaitsevat. Se rauhoittaa käpyrauhastamme, joka aktivoituu stressitilanteessa ja vähentää stressihormonien erittymistä. Meditoiminen siis rauhoittaa ja parantaa keskittymistä. Se lisää hyvänolon hormonien eritystä.

Meditoinnin lisäksi nykyisin puhutaan myös mindfulnessista. Olen keksinyt sillekin suomenkielisen nimen läsnäys. Läsnäys on mindfulnessin karvalakki- ja villasukkaversio. Se on sen sauna- ja sieniretkiversio. Se on sen murtomaahiihtoversio.

Hieno kuvaus läsnäyksestä löytyy Aleksis Kiven runosta Kesäyö:

Siinä kauvan seisoin
äänetönnä äänettämäs yössä;
vasten valkeet
rankaa nojaten mä viivyin
tyynehenä kuin tää yö, tää niittu.
Hengitystä povestani en mä kuullut,
kuullut en mä lehden liikahdusta
koivus
mutta usein, täällä vallitessa rauhan
rinnassam ja kaikkialla
ympärilläm,
rauhan syvän niinkuin haudan kammiossa,
kuni ehtis
soma kuiskaavainen ääni
meille hiljaisuuden kaaoksesta.

Kaikki suomalaiset tunnistavat raukean sulautumisen saunankiukaasta nousevaan vesihöyryyn, sen tunteen, kun keho tuntuu liian raskaalta, jotta sitä jaksaisi liikuttaa eikä päässä ole yhtään ajatusta. Se juuri on läsnäystä.

Läsnäystä on myös hiihtolenkin jälkeinen hikinen uupumus ja jouluaaton iltapäivän sinisyys. Läsnäys on kiireettömyyttä ja meneillään olevaan hetkeen rauhoittumista. Suomalainen perinteinen elämänmeno oli täynnä läsnäystä mutta nyt on toinen aika. Siksi tarvitaan uusia keinoja hiljentymiseen, sellaisia kuten nollaaminen.

Tutustu kotiin välitettäviin harrastuksiin

Vaikka meditoiminen yleensä ja nollaaminen erityisesti eivät liity mihinkään uskontoon, useimpien uskontojen piirissä meditoidaan. Hiljentyminen on olennainen osa hengellisyyttä. Nollaus sopii kuitenkin kaikille, uskontoon ja elämänkatsomukseen riippumatta.

Nollaaminen ei edellytä mitään aikaisempaa kokemusta. Ainoa asia mitä se vaatii, on uteliaisuus ja halu kokeilla jotain uutta.

Kati Reijonen
muotoilutohtori ja -kouluttaja, meditaatio-ohjaaja ja kirjailija
Kati on kirjoittanut kaksi kirjaa. Huhtikuussa 2018 ilmestynyt Iso Ajatus. Pitäisikö Jumalalle antaa vielä mahdollisuus? tarkastelee Jumala-ilmiötä uskontojen ulkopuolelta, uteliaisuuden näkökulmasta. Lisätietoja: katireijonen.com

Tilaa uutiskirjeemme

Saat blogikirjoitukset sähköpostiisi kuukausittain!

Tutustu koko harrastusvalikoimaan verkkokaupassamme
Lisätietoa uudesta tavasta harrastaa: Näin ostat kotiin välitettävän harrastuksen