Teknologia, palveluja kotiin, senioreille, harrastus

Teknologia tuo harrastukset kotiin myös maaseudulla

Pertunmaalla asuvalle pian 84-vuotiaalle Ailille palveluiden ja harrastusten luokse pääseminen on vaikeaa, vaikka niiden luokse haluaisi. Nyt hän osallistuu joka viikko ohjattuun jumppaan omassa kodissaan.

Reilu vuosi sitten Ailin elämä koki suuren muutoksen hänen jäädessä leskeksi. Hoidettavaksi jäi iso talo navettoineen ja puutarha. Mutta ei yksin asumisessa mitään vikaa ole, entisenä maatalon emäntänä Aili on tottunut puuhastelemaan kaikenlaista ja päivät kuluvatkin rattoisasti erilaisten askareitten parissa.

– Lapsenlapseni ehdotti, että hankkittaisiin minulle kissa tänne seuraa pitämään, mutta en minä sellaisia. Hyvin pärjään täällä itsekseni.

Yli kaksikymmentä vuotta eläkkeellä ollut Aili kokeekin elämänsä hyväksi. Hän on fyysisesti hyvässä kunnossa ja pystyy hoitamaan arjen askareet omatoimisesti. Yleensä Aili hoitaa kasvimaata, lukee päivän postit ja kirjoja, tekee ruokaa ja katsoo televisiosta uutisia ja lempisarjojaan. Välillä hän auttelee tytärtään, joka harjoittaa maatilamatkailua tilalla. Aili muun muassa silittää liinavaatteita ja on mukana mökkien pihatöissä haravoimalla tai hoitamalla istutuksia omien voimiensa mukaan.

Kuorolaulamista harrastaneella Aililla on myös laaja ystäväpiiri ja usein hänen luonaan käy ystäviä ja tuttuja kahvittelemassa. Keskiviikkoisin kunnan järjestämä taksikyyti käy hakemassa Ailin kauppa-asioille, kerralla ostetaan ruokaa koko viikoksi. Tarvittaessa käydään terveyskeskuksessa tai apteekissa.

Lapsenlapset asuvat pääkaupunkiseudulla, mutta käyvät parin viikon välein kylässä. Yhteyttä pidetään pitkän välimatkan takia myös puhelimitse ja välillä kuvapuheluiden avulla.

– Onhan se hieman hassua, että voin täältä käsin osallistua tyttären tyttäreni perheen ruokahetkeen, mutta ihan mukavaa se on, Aili toteaa.

Harvaan asutulla paikkakunnalla harrastusmahdollisuudet ovat rajalliset. Välimatkat ovat pitkiä ja ilman julkista liikennettä tai omaa kulkuneuvoa niiden luokse pääseminen on hankalaa. Yksin asuva, ajokortiton Aili ei pääse millään 10 kilometrin päässä keskustassa oleviin harrastuksiin, vaikka mieli tekisi. Tästä syystä kotiin tuotava harrastus on hänelle loistava ratkaisu.

Tiistai-iltapäivisin Aili osallistuu etäpalveluna kotiin välitettävään istumatanssiin. Jumpasta on jo tullut viikottainen rutiini, jonka alkamista hän odottaa innolla. Jumppa tuo mielenkiintoista sisältöä päivään ja rytmittää mukavasti viikkoa. Aili on huomannut säännöllisen jumppaamisen vaikuttavan positiivisesti myös pitkään vaivanneisiin selkäkipuihin.

– Jumpassa tehdään hyviä liikkeitä. Olo on sen jälkeen virkeä ja tuntuu paljon notkeammalta.

Kuvapuheluna tablettilaitteesen välitettävä istumatanssi saattaa kuulostaa joidenkin mielestä vieraalta, mutta 84-vuotias Aili kokee jumppaan osallistumisen helpoksi. Tiistaisin hän vastaa kuvapuheluun painamalla yhtä nappia ja harrastaa istumatanssia tutun ohjaajan opastuksella puoli tuntia.

– On niin helppoa, että jumppa tulee minulle suoraan kotiin. Ystävät aina ihastelevat, kun kerron heille millaiseen jumppaan osallistun, Aili naurahtaa.

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan joka kolmannes yli 74-vuotiaista yksin asuvista asuu omakotitalossa. Liki 80% prosenttia näistä ikääntyneistä on naisia, mutta miesten yksinasuminen on yleistynyt viime vuosien aikana.