Aivojumppaa etänä mielenterveyskuntoutujille. Kuva: Emma Simpson / Unsplash

Aivojumppaa etäyhteydellä – uusi virikepalvelu aktivoi mielenterveyskuntoutujia

Attendo Jokikodon asiakkaat osallistuvat viikoittain aivojumppaan, joka välitetään kuvapuheluna yhteisötilassa olevaan televisioon. Asiakkaat osallistuvat siihen mielellään, jopa ne asiakkaat, joita se aluksi jännitti.

Teknologiaa voidaan hyödyntää mielenterveyskuntoutujien virike- ja harrastustoiminnassa. Tätä mieltä ovat Harjavallassa sijaitsevan Attendo Jokikodon asiakkaat ja henkilökunta, kun he ovat osallistuneet säännöllisesti aivojumppaan. 

”Haluamme kehittää toimintaa, keksiä uusia virikemuotoja ja aktivoida asukkaita eri tavoin”, kertoo geronomi Johanna Ojala. Aivojumppa kehittää aivojen ja kehon eri osien yhteistoimintaa ja virkistää mieltä ja muistia. Harrastus- ja viriketoiminnalla tuetaan asiakkaiden voimavaroja ja ylläpidetään toimintakykyä. Teknologia tuo fysioterapeutin toteuttaman palvelun helposti hoivakodin asiakkaiden saataville.

Aivojumppaa etänä mielenterveyskuntoutujille. Kuva: Emma Simpson / Unsplash

Aivojumppaa etänä mielenterveyskuntoutujille. Kuva: Emma Simpson / Unsplash

Näkeekö ja kuuleeko ohjaaja ihan oikeasti osallistujat?

Pääosin palveluun osallistuvat ovat n. 55-65-vuotiaita. Heidän kuntonsa vaihtelee: osa istuu pyörätuolissa ja osa liikkuu vielä itsenäisesti ilman apuvälineitä. Kaikilla osallistujilla on mielenterveys- tai päihdetaustaa, sekä usealla asukkaalla on jonkinasteinen muistiongelma.

Aluksi osallistujat olivat ihmeissään siitä, että voiko ohjaaja kuulla ja nähdä heidät, sillä palvelu tulee televisioon. 

Fysioterapeutin ohjaaman jumpan kesto on 30 minuuttia kerrallaan ja siinä yhdistetään helppoja käsien ja jalkojen liikkeitä erilaisiin sanaleikkeihin, riimittelyyn ja arvuutteluun. Kaikki liikkeet tehdään istuen tuolilla. Ohjauksessa korostuu selkeys ja toistot, ja liikkeet tehdään rauhallisessa tahdissa. Palvelu on aina reaaliaikainen ja vuorovaikutteinen. Fysioterapeutti Marjo Mansokoski näkee omalta näyttöruudultaan osallistujat ja toteuttaa viriketoimintaa huomioiden osallistujien toimintakyvyn. Tutustu aivojumppa-palveluun täältä.

Mielenterveyskuntoutujat käyttävät teknologiaa

Teknologia kuuluu monen mielenterveyskuntoutujan arkeen, erityisesti nuorempien. Jokikodossa asiakkaat ovat sen ikäisiä, että heillä on haasteita tietokoneen ja älypuhelimien käytössä. Tämä ei kuitenkaan ole haitannut uuteen palveluun osallistumista.

”He ovat tykänneet ja mielellään osallistuneet jumppaan. Osallistujia on vaihtelevasti n. 4-7, muutama jää taka-alalle mutta olemme huomanneet, että he osallistuvat sieltä. Myös psyykkinen vointi vaikuttaa siihen, onko hyvä päivä osallistua viriketoimintaan”,

 Johanna Ojala toteaa ja jatkaa ”kuvapuheluna toteutettava viriketoiminta sopii kaikille ikäryhmille”.

Palveluun osallistuminen on ollut helppoa. ”Työvuorossa oleva ohjaaja yhdistää kannettavan tietokoneen televisioon ja vastaa ohjaajan soittamaan kuvapuheluun”, Ojala kertoo.

Tutustu uuteen palveluratkaisuun täällä.